Om Hypotyreos

Sköldkörteln, thyroidea, består av två små körtlar som sitter på var sida om luftstrupen strax nedanför struphuvudet. Normalt känner man inte sköldkörteln. Sköldkörteln bildar hormoner som reglerar kroppens ämnesomsättning. Viktigast är thyroxin, ofta förkortat T4. Sköldkörteln styrs av hypofysen. Hypofysen känner av om kroppen behöver mer thyroxin och aktiverar då sköldkörteln genom att utsöndra hormonet TSH (ThyroideaStimulerandeHormon).

Hundar kan av olika anledningar drabbas av nedsatt produktion av thyroxin. Detta tillstånd kallas för hypothyreos eller hypothyreoidism.

De absolut vanligaste orsakerna till hypothyreos är idiopatisk atrofi av sköldkörteln (vilket innebär att den av okänd anledning skrumpnar ihop och slutar fungera) eller att den förstörs av en autoimmun inflammation (dvs kroppens eget immunförsvar förstör sköldkörteln).

De första tecknen på att sköldkörtelns funktion är nedsatt kommer oftast först när hunden är fem-sex år gammal. Symtomen smyger sig på långsamt och kan lätt förväxlas med vanligt åldrande. Trötthet och orkeslöshet är typiska tecken. Hunden kan också öka i vikt trots att den inte äter mer än tidigare. Andra frekventa symptom är sänkt hjärtfrekvens och att hunden blir frusen. Med tiden uppträder förändringar i hud och päls. Hårremmen blir torr och glanslös och lossar lätt så att hårlösa områden kan uppstå. Huden kan kännas kall och förtjockad med mörkare hudpartier (ovanligt). Hunden kan också få sekundära hudinfektioner. Ytterligare ett typiskt sjukdomstecken är nedsatt fertilitet, förändrat löpmönster och ”tysta” löp, där tiken som löper utan att blöda eller blöder så lite att knappt märks. Symptomen kan variera mellan olika raser.

Diagnosen ställs vanligen genom att man mäter mängden T4 och TSH i ett blodprov.

Hypothyreos är en av de lättare hormonsjukdomarna att behandla. Man ger ett tillskott av konstgjort sköldkörtelhormon en eller två gånger per dag och då på fastande mage eftersom mat sänker upptaget av medicinen. Om medicin ges tillsammans med mat krävs högre dos. Medicin finns både som tablett och flytande. Behandlingen är livslång. Ca 4 – 8 veckor efter insatt behandling bör man kontrollera T4 + TSH-halten i blodet. Provet tas då lämpligen 3 – 4 timmar efter att hunden fått dagens medicindos. Dosen justeras beroende på svaret. När man nått en lämplig dos så räcker det vanligen med ny kontroll 1-2 gånger per år. Efter insatt behandling ses en ökning i fysisk aktivitet och en mental alertare hund ofta inom 2 veckor medan normaliseringen av huden tar lång tid. Vid muskulära symtom ses fullständig effekt oftast inte förrän efter 8 veckor.

Om hunden får medicin kan den leva ett fullgott och normallångt liv trots sin sjukdom.

Den som vill tävla med en hund som behandlas för sköldkörtelrubbning måste ansöka om dispens från det nationella dopingreglementet för hund. För vissa hundsporter ges ingen dispens för hormonbehandlingar.

Källa: SLU

 

 

6 svar »

  1. Bra info Jeanette :)! Glöm inte för egen del att ansöka om dispens för utställning (igen 😉 ). Vilken medicin fick Tindra? Zeb har Forthyron.

  2. Om det inte fungerar med Levaxin så be om Forthyron. Zeb’s sköldkörtel blev bra direkt efter första dosen. Vi har kört med samma dos sedan han fick det. Det är dyrt men värt pengarna 🙂

Lämna en kommentar