Massage

Massage

Vi ställer ganska stora krav på våra hundar idag och tjänstvilliga som dom är så vill dom samarbeta. Alla rörelser vi söker kanske inte är så naturliga för hunden att utföra dagligen så det kan bli felbelastningar i muskulaturen av den anledningen.
En viktig sak att minnas är om vi har ett bekymmer med att något som gör ont så försöker vi använda den delen så lite som möjligt, och hunden är specialist på att avlasta sig – problemet är att till slut överanstränger hunden det från början friska benet som ju jobbar extra mycket nu.
Dessutom- en muskel som arbetar snett kan orsaka en liten liten förskjutning i leden intill och skapa artros över tid.

Några exempel:

Bogbladet: har en naturlig rotation på 80-90 grader. Bara en liten stelhet här kan ge ganska stort utslag i tassen med kortare framsteg. All utrustning som selar hindrar den naturliga rörelsen och musklerna som sträcker bogleden måste arbeta extra hårt för att få till ett normalt steg- det håller dom inte för och till slut kan man få så stel bog att frambenet får en symaskinsliknande rörelse- upp och ner – eftersom hunden bara böjer armbågen. Mycket spänd bogmuskulatur kan dessutom ge dåliga klor och trampdynor pga dålig cirkulation.

Nacke: använder man halsband/stryplänk bör man se över nacke och skallbasen . Det sitter små korta muskler mellan huvudet och första nackkotan- Atlas. Dessa kan bli klämda och skapa en svullnad som kan ge sig in under hinnan som täcker skallen. Tänk dig nu att du går med en för liten basker i tre dagar – hunden får tillslut svår huvudvärk som ofta yttrar sig i aggression mot barn/ djur/ beröring

Ryggen: vi jobbar med små tryck/ provokationer över nervutgångarna och påverkar hela hunden alltså även inre organ. Ryggmassagen slappnar av den stressade, förbättrar tarmrörelser, och brukar hjälpa dom som är lite till åren väldigt mycket. Hunden brukar känna sig piggare och bättre efteråt även om man kan vara trött samma dag.

Patellaluxation: är som ni vet ett skelettfel men har man en vovve som är besvärad av att patella luxerar så är det värt att kolla muskeln på lårets framsida. Patellan ligger inbäddad i fästsenan på Quadriceps femoris som är fyrdelad- arbetar denna snett så kan den helt enkelt dra patellan ur läge om det finns ett skelettfel i botten.

Raka hasar: visst hunden är skapt så men tex för Eurasiern som har kraftiga lårmuskler på baksidan – om dessa är för korta och spända så kan dom räta ut hasen ytterligare och alltför raka hasar kan vara ett problem i sig- inte så mycket för hasen men för belastningen i knät och korsbanden.

Jag skulle kunna prata i evigheter om detta och jag rekommenderar verkligen massage till alla vovvar och Jeanette har valt att jobba förebyggande med sina flickor och på det viset hittar man och åtgärdar små skavanker innan dom utvecklas till riktiga problem. För hundar som är lite reserverade kan det vara en fördel men att dom upplever ett välbefinnande när en främling tar i dom- en sådan hund börjar man ju mjukt och fint med.

Jag jobbar med genuin svensk massage en djupgående, effektiv behandlande idrottsmassage – kan inte jämföras med någon annan variant på marknaden idag när det gäller effekten man får- och jag kommer gärna ut och håller föredrag om någon är intresserad av att höra mer om detta!

Marie-Louise Granholm, Certifierad Canineopat

*************************************************************************************