Läsvärt från Canineopaten

Massage

Vi ställer ganska stora krav på våra hundar idag och tjänstvilliga som dom är så vill dom samarbeta. Alla rörelser vi söker kanske inte är så naturliga för hunden att utföra dagligen så det kan bli felbelastningar i muskulaturen av den anledningen.
En viktig sak att minnas är om vi har ett bekymmer med att något som gör ont så försöker vi använda den delen så lite som möjligt, och hunden är specialist på att avlasta sig – problemet är att till slut överanstränger hunden det från början friska benet som ju jobbar extra mycket nu.
Dessutom- en muskel som arbetar snett kan orsaka en liten liten förskjutning i leden intill och skapa artros över tid.

Några exempel:

Bogbladet: har en naturlig rotation på 80-90 grader. Bara en liten stelhet här kan ge ganska stort utslag i tassen med kortare framsteg. All utrustning som selar hindrar den naturliga rörelsen och musklerna som sträcker bogleden måste arbeta extra hårt för att få till ett normalt steg- det håller dom inte för och till slut kan man få så stel bog att frambenet får en symaskinsliknande rörelse- upp och ner – eftersom hunden bara böjer armbågen. Mycket spänd bogmuskulatur kan dessutom ge dåliga klor och trampdynor pga dålig cirkulation.

Nacke: använder man halsband/stryplänk bör man se över nacke och skallbasen . Det sitter små korta muskler mellan huvudet och första nackkotan- Atlas. Dessa kan bli klämda och skapa en svullnad som kan ge sig in under hinnan som täcker skallen. Tänk dig nu att du går med en för liten basker i tre dagar – hunden får tillslut svår huvudvärk som ofta yttrar sig i aggression mot barn/ djur/ beröring

Ryggen: vi jobbar med små tryck/ provokationer över nervutgångarna och påverkar hela hunden alltså även inre organ. Ryggmassagen slappnar av den stressade, förbättrar tarmrörelser, och brukar hjälpa dom som är lite till åren väldigt mycket. Hunden brukar känna sig piggare och bättre efteråt även om man kan vara trött samma dag.

Patellaluxation: är som ni vet ett skelettfel men har man en vovve som är besvärad av att patella luxerar så är det värt att kolla muskeln på lårets framsida. Patellan ligger inbäddad i fästsenan på Quadriceps femoris som är fyrdelad- arbetar denna snett så kan den helt enkelt dra patellan ur läge om det finns ett skelettfel i botten.

Raka hasar: visst hunden är skapt så men tex för Eurasiern som har kraftiga lårmuskler på baksidan – om dessa är för korta och spända så kan dom räta ut hasen ytterligare och alltför raka hasar kan vara ett problem i sig- inte så mycket för hasen men för belastningen i knät och korsbanden.

Jag skulle kunna prata i evigheter om detta och jag rekommenderar verkligen massage till alla vovvar och Jeanette har valt att jobba förebyggande med sina flickor och på det viset hittar man och åtgärdar små skavanker innan dom utvecklas till riktiga problem. För hundar som är lite reserverade kan det vara en fördel men att dom upplever ett välbefinnande när en främling tar i dom- en sådan hund börjar man ju mjukt och fint med.
Jag jobbar med genuin svensk massage en djupgående, effektiv behandlande idrottsmassage – kan inte jämföras med någon annan variant på marknaden idag när det gäller effekten man får- och jag kommer gärna ut och håller föredrag om någon är intresserad av att höra mer om detta!

Marie-Louise Granholm, Certifierad Canineopat

**************************************************************************************************************************************************

Marktrång, tåtrång, tåvid – inget att göra åt. Bara att gilla läget – eller?

Människan har avlat fram många raser med märkliga benställningar och för dessa hundar är benställningen genetisk och inget att göra åt. Tänk på hur en basset, tax, drever, schäfer kan se ut. Det var inte så naturen avsåg att hunden skulle se ut , utan benställningarna är ett resultat av mänsklig påverkan.

Genetiska avvikelser tex bassetens kraftigt utåtvridna  framtassar skapar som regel inte stora problem – så länge tassen är i lod och belastningen alltså hamnar rätt- men låt oss titta på vad som sker om hunden har normala benställningar men musklerna arbetar inte som dom ska.

Framben:

Hunden bär väldigt mycket vikt på sina bogar och bogen är därför det område som tar väldigt mycket stryk när hunden arbetar. När en hund som normalt har korrekt ställda ben med tassar som pekar rakt fram plötsligt uppvisar felställningar eller om en felställning gradvis förvärras så kan orsaken mycket väl vara muskulär. Orsaken skall i så fall sökas i muskulaturen runt bogleden.

Om vi får en vridning i bogleden  dvs muskler som har ursprung på bogbladet och fäster på överarmsbenet (humerus) drar överarmsbenet utåt eller inåt kommer detta att påverka tassarna. Hundens armbåge kan inte vrida sig, så som människans kan och den kan därför inte kompensera vridningen, utan hela benet följer med. En vridning i bogleden utåt – ger en armbåge som vrids ut och tassen (tårna) kommer att peka inåt – tårna kommer att få samma parallella riktning som överarmsbenet. Motsatt gäller om muskulaturen på insidan åstadkommer en vridning inåt. Armbågen dras in mot kroppen och tårna kommer att peka utåt.

Beroende på hur musklerna fäster på överarmsbenet och hur dom samarbetar med varandra kan dom dessutom orsaka en rotation av överarmsbenet. Benet roterar alltså runt sin egen axel ( tänk er en rörelse som ett grillspett) och återigen så kan inte hundens armbåge kompensera – hela benet följer med och det synliga resultatet är en tass som vid utåtrotation sätts ner utanför lodlinjen ; hunden blir markvid. Vid en inåtrotation hamnar tassen innanför lodlinjen och hunden blir marktrång eller smalspårig.

Bakben:

Samma typ av bekymmer kan dyka upp i bakbenen om inte musklerna är i balans med varandra, alltså om utsidan är starkare än insidan eller tvärt om. Det som händer här är att musklerna roterar lårbenet. En utåtrotation ger en hastrång, tåvid hund och en inåtrotation ger inåtpekande tår. Det finns muskler som har rotation av femur som en funktion och dessa kan orsaka felställningar i tassen redan när hunden står rakt upp och ner, om muskeln är för kort och osmidig. Ser man felställningen i rörelse så handlar det oftast om en obalans – insidan är starkare än utsidan eller tvärtom .

Med detta i åtanke så tycker jag inte att man ska låta sig nöja med att konstatera att hunden är marktrång eller markvid – man bör ta reda på om benställningen är genetiskt betingad eller om den har muskulär grund. En aldrig så liten felställning ökar belastningen på leder och kan ge förslappade ligament, inflammationer och slutligen artros med benpålagringar i lederna. Det ligger ett värde i att ägna sig åt friskvård – se över hundens muskulatur ett par gånger om året för att ta tag i småsaker innan dom blir ett stort problem. På så vis håller sig hunden frisk och fräsch längre upp i åren .

 

Marie-Louise Granholm, Certifierad Canineopat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s