Om EPI

Efter att jag många gånger agerat support på ämnet EPI, senast tyvärr bara för ett par veckor sedan, kände jag att det var dags att uppdatera denna sida i förhoppningen om att den kan vara till stöd och hjälp för er med en ny-diagnosticerad hund eller bara vid frågor och funderingar. Jag vill dock betona att jag mer än gärna ger denna support även om man lider lika mycket varje gång med de ledsna och förtvivlade ägarna. Men att kunna ge en strimma hopp i mörkret, konkreta råd och sedan få feed-back om allt är på rätt väg känns väldigt bra!

EPI – EXOKRIN PANKREAS INSUFFICIENS

EPI är en underfunktion av bukspottskörteln, vid EPI producerar alltså bukspottskörteln för lite enzym. Bristen på enzymer innebär att födan inte kan brytas ner och kroppen kan inte tillgodogöra sig näring från födan. Följden blir att hunden svälter, hur mycket mat den än får. Därför är symptomen framförallt kraftig hunger och avmagring – hunden får hur mycket mat som helst men fortsätter ändå att magra. Ofta ses också markant ökad törst, stora mängder avföring som ofta är en grynig, senapsgul sörja men stora variationer i symtom finns, var observant på detta!  Diagnos ställs framför allt med hjälp av ett blodprov, ett s.k TLI-test, hos veterinär. Detta är dock ett test som endast visar positivt när hunden är sjuk, det är alltså inget test man kan ta för att se om hunden kan drabbas förr eller senare. Bra att tänka på är även att drabbade hundar också ofta har en brist på vitamin B-12 så en test på detta värdet är också att rekommendera.

Sjukdomen är kronisk, alltså det finns ingen bot och de behandlingsmetoder som finns att tillgå på svenska marknaden är ett tillskott av enzymer som t.e.x WeNzyme eller Creon till varje måltid samt ett kontinuerligt tillskott av B-vitamin. Även dagligt intag av fiskleverolja rekommenderas.

LEVA MED EPI

Jag har fått frågan ett flertal gånger om en hund med EPI verkligen kan leva ett fullgott liv och mitt svar blir varendaste gång detsamma, alltså JA! Visst är det en sjukdom som är kostsam, ställer stora krav på dig som hundägare men när man väl lärt sig hur den ska hanteras så finns det inget som säger att en hund med EPI inte kan leva lika bra och lika länge som en frisk hund, under förutsättning då att den svarar på enzymtillskotten! Så en EPI-diagnos behöver definitivt inte betyda att man måste avliva sin hund men jag ska inte sticka under stol med att det är tufft i början! Stor oro, många tårar samt mycket att lära sig och ta in men jag lovar, det blir bättre i de allra flesta fall!

VAD BEROR EPI PÅ?

Exakt vad EPI beror på vet man i dagsläget inte. Dock vet man att sjukdomen är ärftlig och överrepresenterad bland tikar samt ofta debuterar runt 1-års ålder. Men även här finns det stora variationer, vår tik Zelda fick diagnosen vid 4,5 års ålder och hennes kullbror ett par månader tidigare.

BRA ATT TÄNKA PÅ:

  • FÅ DIAGNOSEN FASTSTÄLLD AV VETERINÄR! Detta är en allvarlig sjukdom och inget man laborerar med själv!
  • Enzymtillskott vid varje mål är av största vikt annars kan inte hunden ta upp näringen. Alltså inget småätande mellan målen och det inkluderar även hundgodis i alla dess former. Godis behöver dock inte bara förbjudet i all framtid men definitivt i början av behandlingen. När hunden har återhämtat sig och är stabil kan man testa sig fram, vår Zelda tål nu t.e.x torkad lunga.
  • Fettsnål kost
  • Spannmålsfritt
  • Gärna så ”ren” och lättsmält kost som möjligt! Undvik konserveringsmedel, tillsatser med mera..
  • Tikar med EPI kan bli sämre vid och omkring löp.
  • Ha koll på vad er hund erbjuds. Det finns alltid människor som i bästa välmening vill bjuda er hund på något gott.
  • Kosttillskottet ”Stomax” kan vara en god hjälp på vägen till en bra mage.
  • Vissa hundar med EPI kan ha problem med för mycket magsyra. Omeprazol kan då vara ett bra hjälpmedel.
  • Canikur är en ”stoppande” medicin som är mycket bra att ha hemma vid tillfälliga ”mag-ras”.
  • Tänk på att du behöver dispens från SKK om du vill tävla med en hund diagnosticerad med EPI!
  • Sist men inte minst, bli ”bajspolis”! Med andra ord ha koll på avföringen, ett ”bra” bajs = en välmående hund.

Vår alldeles egna prinsessa Zelda som nu levt med diagnosen i snart 5 år och mår alldeles utmärkt ❤

DSC_0039

För mer stöd och hjälp kan jag varmt rekommendera fb-gruppen ”EPI SIDAN” samt hemsidan www.epi4dogs.com. Men även jag svarar som sagt mer än gärna på era frågor och funderingar på telefon: 070-347 48 22 eller via mejl: info@zetills.com

 

 

 

 

 

 

9 svar »

  1. Pingback: Fascinerad.. «
  2. Pingback: 19,9 kg!!! «
  3. Pingback: Vad har hänt?? «

Lämna en kommentar