Fascinerad..

Känslan när man drar med handen över  Zeldas rev- och höftben och det är helt slätt är helt fantastisk  och jag kan inte annat än att fascineras av det faktum att vanlig enkel hemmagjord hundmat har åstadkommit denna viktuppgång hos min lilla EPI-hund!! Och det är ju inte snack om att detta är en stor inspiration att fortsätta samt det faktum att hennes vattenkonsumtion ”is back to normal”, inget hässjande längre och såklart, nummer två är konstant perfekt ;). Ja nästan lite för perfekt då hon nu är lite mot det hårdare hållet men lite extra tillskott av laxolja kommer att åtgärda detta!

Och just i denna inspirationsanda så gjorde jag igår ett nytt hemmakok men efter ett nytt recept och här har ni ingredienserna i bildform..

dsc_2743-2

..och här i textform taget från Åsa Sjöberg på Humlebyns Hundhälsa:

1 kg blandfärs
600 g kycklingfilé
ca 600 g Sommargrönsaker
2,5 dl Råris, ekologiskt
250 g Blodpudding (utan tillsatt socker)
2 tärningar Kycklingbuljong, ekologisk

Protein ca 15%
Fett ca 8%
Kolhydrater ca 7%
(Beroende på hur mycket vatten det är i maten)

Gör så här:

1. Koka kycklingen i ca 20 min och finfördela det kokta kycklingköttet då det har svalnat något.

2. I samma kastrull (du behöver inte diska emellan) kan du sedan koka grönsakerna, i lite vatten som knappt täcker grönsakerna, i ca 15 min. Mixa med stavmixer.

3. Under tiden kokar du riset i en stor gryta med ca 1-1,5 liter vatten tillsammans med buljongen.

4. När riset är klart häller du i köttfärsen, rör runt och kokar i ca 10 min.

5. Sedan häller du i grönsaksmixet, kycklingen och den tärnade blodpuddingen. Blanda väl så att blodpuddingen smälter ner i blandningen.

6. Häll i plastlådor och förvara i kylen det som ska användas inom en vecka och resten fryses.

7. Servera med Hundapotekets Kalk (kalk och mineraler) eller Standardt Laga Mat (kalk, mineraler och vitaminer) eller hemmagjort äggskalspulver (kalk).

D- och E-vitamin bör tillföras då det kan vara lite på den lägre sidan här, då kan du toppa maten i bland med rå äggula eller sardiner i olja (häll bort oljan) eller fiskolja vid servering. Jästtabletter är aldrig fel som t.ex. Bjäst, det tillför naturliga B-vitaminer. Nyponpulver tillför C-vitamin, antioxidanter och andra fytonäringsämnen.

I det här receptet är det 50% kött och 50% övrigt. Man kan gott öka på köttmängden eller tillsätta äggvita för att höja proteinhalten om man inte ger proteinrikt tugg som t.ex. torkad tjurmuskel. Du kan som sagt reglera proteinhalt med äggvita eller med magert kött som tex fisk eller kycklingfilé, och reglera fetthalten med fetare kött eller en olja som hälls på maten vid servering. Dagsbehov av detta för hund är 2 – 5% av hundens kroppsvikt.

Detta recept var också enkelt att göra, likaväl som de förra jag testat och tog ca 1 timme att göra och det blev ca 4 – 5 l färdig hundmat som tjejerna glatt slurpade i sig även om jag inte direkt tyckte att det såg så lockande ut i färdig form 😉

dsc_2744-2

Nähä, nu får hemmakocken här släppa detta med hundmat ett tag och istället rasta tjejerna som nu börjar vanka otåligt här i köket men vem vet? Jag kanske återkommer senare?  😉

Ha det gott alla!

Kategorier:Uncategorized