”Let off some steam”

Om man som uppfödare har fått en kull eurasiervalpar där minst en av valparna senare blivit diagnosticerad med EPI, varför i hela fridens namn gör man då om samma kombination igen? Att det, trots noggrant avelsarbete, kan dyka upp EPI händer den bästa men att man medvetet fortsätter avla på en kombination som bevisligen gett EPI-valpar övergår mitt förstånd! Jag blev ärligt talat heligt förbannad av att hitta denna information på nätet och jag kan inte annat än att säga; Skäms på dig s.k uppfödare och det ordentligt!”. Man kan väl som uppfödare knappast få ett säkrare bevis för att denna kombination är högst olämplig och det gör mig ont i hjärtat om de stackars ovetande valpköparna som köpt en eurasiervalp i tron att den är frisk och sund i och med att den är reggad i SKK, veterinärbesiktad och har friröntgade föräldrar. Och har de tur så blir aldrig just deras valp sjuk men sannolikheten för att hunden i framtiden ska drabbas av EPI är tyvärr stor och detta helt i onödan! Tyvärr är detta i mitt tycke valpkullar som aldrig skulle ha sett dagens ljus och jag hoppas såå att alla förblir friska och krya men de har tyvärr definitivt oddsen emot sig.  Jag tänker inte hänga ut någon offentligt här i bloggen, SKK´s etiska regler hindrar mig att göra detta, men jag var bara tvungen att ”let off some steam”, alltså skriva av mig lite ilska samt göra er uppmärksamma på att sådant här tyvärr sker. Och vad kan man som valpköpare göra för att försöka undvika att råka ut för detta?

 • Var noggrann! En god riktlinje är att främst kolla så att den uppfödare som du funderar att köpa valp av finns listad hos Svenska Eurasierklubben. Detta är en god kvalitetsstämpel då dessa uppfödare är bundna att följa SKK´s regler om god uppfödaretik samt SKK´s grund- och registreringsregler. Använd er även gärna av Svenska Eurasierklubbens valphänvisning.
 • Var frågvis! Fråga uppfödare om sjukdomar som tex EPI finns i föräldradjurens linjer? Är tester på eventuella sjukdomar på föräldradjuren gjorda? Om inte, varför? Kom ihåg, det finns inga ”dumma frågor” 😉

Läsvärd information för blivande valpköpare, hämtad från SKK: 

 • Läs innehållsdeklarationen! Innan du köper en hund bör du sätta dig in i vilka sjukdomar som förekommer i större utsträckning i den ras du är intresserad av för att veta vad du kan vänta dig. Kortfattad hälsoinformation finns i rasbeskrivningar på Köpahund.se och mer ingående information finns i de rasspecifika avelsstrategierna, RAS. Många av de vanligaste nedärvbara sjukdomarna registreras av Svenska Kennelklubben och du har därför möjlighet att själv kontrollera att föräldradjuren testats friska genom att söka i SKK Avelsdata.
 • En del rasklubbar har anslutit sig till så kallade hälsoprogram för att komma till rätta med vissa sjukdomar eller defekter. Ibland kan det finnas skäl till att använda avelsdjur som inte är helt fria från alla defekter, till exempel för att undvika inavel i raser med få individer. Generellt ska inavelsgraden vara så låg som möjligt, det vill säga att föräldrarna ska vara så lite släkt som möjligt.
 • Tänk också på att friska föräldradjur inte är någon garanti för att valpen är helt fri från sjukdomar. Risken att få en sjuk valp efter till synes friska föräldradjur är dock betydligt mindre än om man inte känner till något om föräldrarna.

Att detta med EPI är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat har nog vid det här laget inte undgått någon! Men har man levt med denna sjukdom hos sin hund i snart 5 år så vet jag vilket helvete det kan vara och det är absolut inte en sjukdom man leker med på något sätt utan tar på allra största allvar!

Vår ”grand old lady” Zelda snart 9,5 år, som diagnosticerades med EPI för drygt 5 år sedan men som till vår stora glädje fortfarande är ”still going strong” ❤

dsc_1012 (2)

 

Kategorier:Uncategorized

6 svar »

 1. Så jävla bra skrivet!!!! I eurasier har ni kommit längre än t ex keeshond att åtminstone erkänna att problem finns. Go for it, Jeanette ❤️👍🏻

 2. Bra inlägg. Du lyfter ett problem utan att berätta vem det är. Så klart jag undrar, nyfikenhet är stor, men det du vill komma åt och berätta är att det inte räcker med SKK som trygghets- och kvalitetsstämpel.
  Min vovve har foderallergi, vilket jag berättat för min kennel och ändå görs exakt samma parning. Så onödigt och irriterande. Jag valde en kennel inom SKK för att det kändes tryggt som första gångs köpare. Alltså räcker inte det till. Det är jättesvårt för en hundköpare som är nybörjare.
  Jag hade planer på en helt annan ras för nästa vovve, nu gick det om stöpet – Men jag valde den kennel som beskrev sida upp och sida ned vad för fel rasen är behäftad med! Det blev min kvalitetsstämpel. En kennel om känner till rasens ”defekter” och är uppmärksam och gör sitt för en bra avel, för att få en fin kull.
  Also letting steam go. //G

 3. Tack Gisela!
  Tyvärr är jag som uppfödare bunden till SKKs etiska regler och därför får jag inte skriva ut vem det är men ville ändå göra valpköpare uppmärksamma på att sådant här sker och vikten av att vara påläst. Nej du har rätt, SKKs kvalitetsstämpel räcker tyvärr inte till alla gånger utan ett mycket stort ansvar ligger på uppfödare att avla på friska linjer!

 4. Jag önskar verkligen att uppfödaren svartlistas hos eurasierklubben 😡 att leva med EPI hund är inte en lek, vare sig med mat, treat eller plånbok. Inte alltid man hittar diagnos i tid, många organ kan ta stryk och kräva än mer och vissa får ingen info så då kanske de måste mista sin älskade vän. Min Chibi är drabbad, uppfödaren har alltid varit transparent och funnits som ett bra support. Hur bra vi än har det, måste jag alltid vara steget före, tänka om osv . Önskar att ingen får en EPI drabbad hund. Att man avlar så som du skriver gör mig ledsen, arg, besviken och förskrämd hur man överhuvud taget har samvete att genomföra detta. Det är ju inte ett slit och slängföremål man tillverkar, det är våra framtida familjemedlemmar.

 5. Hej! Jag håller helt och fullt med dig i allt du skriver och just av den anledningen ville jag belysa att detta faktiskt sker. Jag blev rent ut sagt heligt förbannad när jag fick nys om detta och det övergår mitt förstånd hur någon kan göra så här med vilje??? Stackars valpar och valpköpare 😦