Allt är inte EPI!!

Publicerat den

Eftersom detta med EPI verkar skapa mycket oro i leden bland en del eurasierägare så vill även jag bidra med mina tankar om detta. Har full förståelse för eran oro för visst dyker det tragiskt upp nya fall 😦 och allt oftare nu men det är fortfarande ingen vanlig sjukdom bland eurasier. Cirka 20 – 30 stycken i Sverige har hittills fått diagnosen och även om det säkert finns ett mörkertal därute så är det fortfarande inte många hundar som drabbas. Man ska som eurasierägare inte gå omkring och tro att så fort ens hund är dålig i magen så är det EPI, så är det inte!! Finns ett otal andra anledningar till att hundar är lösa i magen och det kan helt enkelt vara så att hunden fått ett nytt foder eller tuggben, något som ni med all säkerhet är medvetna om.

När det gäller vår Zelda så var dock främsta orsaken till att vi började ana oråd hennes viktnedgång och då talar jag inte om 1 kilo utan när hon var som smalast vägde hon 15,7 mot normala 19 – 20 kg. Som ni förstår så handlar det om en markant viktnedgång och jag lovar att ni lär märka detta! Denna viktnedgång kommer sig inte av en s.k ”normal matvägran” som man kan se tex vid könsmogenhet eller trots utan det handlar om ett viktras som man i Zeldas fall ledde till att vi kunde kunde räkna kotorna i ryggraden. En hund som har EPI matvägrar definitivt inte utan äter det mesta om inte allt som kommer i dess väg och när det gäller Zelda så var hon lite ovanlig med att inte kasta sig över sitt torrfoder men däremot så scannade hon konstant i början av golv och mattor hela tiden på jakt efter något ätbart eller varför inte gamla mjölkkartonger? ;). Nu finns det såklart även variationer i symtomen hos hundar med EPI, de är ju olika individer precis som vi människor så visst var alerta men ”måla inte fan på väggen”.

Jag vill med detta inlägg inte på något vis tona ner allvaret med EPI för det är en hemsk sjukdom, livslång och i undantagsfall dödlig. MEN de flesta hundar som är drabbade mår dock bra med hjälp av sin medicin och noggrann utfodring och kan därmed leva helt normala liv :). Är ni oroliga över eran hund så ta kontakt med era uppfödare och diskutera saken. Eller varför inte även med någon av oss som äger en hund med EPI, jag är övertygad om att vi alla mer än gärna delar med oss av den kunskap vi har :). För min övertygelse när det gäller detta är att med öppenhet, ärlighet och kunskap kommer vi hur långt som helst i kampen mot denna vidriga sjukdom!

Vill avsluta med denna bild på vår underbara Zelda som trots sin sjukdom utstrålar glädje och hälsa ❤ 😀

093

4 reaktioner till “Allt är inte EPI!!

  Nina, Simba & Enya sade :
  5 maj, 2014 kl. 10:32 e m

  Vilken underbar avslutning på er kärleksförklaring till er fina Zelda💜

  Kram på er från oss

  zeldatindra svarade:
  5 maj, 2014 kl. 10:39 e m

  Tack snälla Nina ❤

  Kram tbx ❤

  Maria Karlsson sade :
  6 november, 2017 kl. 10:23 e m

  Hej.
  Hur Diagnostiseras EPI ?

  zeldatindra svarade:
  6 november, 2017 kl. 10:26 e m

  Hej!
  Man tar ett blodprov hos veterinär, ett s.k TLI-test, som mäter funktionen på bukspottkörteln
  Mvh Jeanette

Kommentarsfältet är stängt.