Vilket foder ger ni era EPI-hundar?

Ja det är en tanke som jag brottats med ett tag! Zelda äter ju bra, hennes mage är toppen MEN hon går inte upp i vikt som jag vill. Så när jag idag skulle åka till My Dog tänkte jag för mig själv att ta tillfället i akt att kolla upp några olika foderrepresentanter som finns där och om möjligt hitta nåt annat alternativ? Hon äter ju idag Nordic SP färskfoder samt även en del ANF senior torrfoder och som tillskott fiskolja och B12. Detta funkar bra på alla sätt förutom det faktum att hon inte lägger på sig nåt utan står kvar på runt 17,5 – 18 kg. Lite för lite i mitt tycke eller tycker ni att jag är löjlig? Pigg som tusan är hon så jag kanske lägger för mycket fokus på det här med vikten men jag kan inte låta bli när hon fortfarande är såpass tunn. Visst kan jag leva med att hon är en aningens för tunn men att hon tar sig upp till 19 kg är väl ändå inte för mycket begärt eller?

Så jag vill gärna höra vad ni använder för foder igen trots att denna tråden varit uppe på EPI-sidan innan men jag kan inte hitta det eller så är det så utspritt så det är svårt att få ett sammanhang i det hela. Iallafall så fick jag lite tips som kanske kan funka för Zelda som tex detta..

Ett färskfoder helt utan spannmål som rent innehållsmässigt skulle kunna fungera på en EPI-hund, någon som har erfarenhet av detta färskfoder? Jag tittade även lite efter en annan sorts torrfoder eftersom det är bra att ha ett torrt foder när vi är iväg med husvagnen och jag har förstått efter att ha läst på utländska EPI-forum att ”Taste of Wild” är ett foder som fungerar för många med EPI och då främst denna sorten..

 

OM detta skulle fungera för Zelda så är tanken att även ge Tindra & Jill detsamma av den enkla anledningen att det skulle vara så praktisk att kunna ge alla samma slags torrfoder och slippa detta med flera olika foder i huset med allt vad det innebär ;). Så med risk för att vara lite tjatig, snälla dela med er av ert foderval igen samt gärna varför ni valt detta? Eller har ni andra tips och idéer som kan göra att vågen pekar uppåt för sessan här? 🙂

Tack på förhand från mig & världens sötaste lilla flugviktare.;)

132

Kategorier:Uncategorized

10 svar »

 1. Jag vet ingenting om EPI men jag vet en del om energi och den viktigaste energibärande molekylen i hundens celler är ATP.
  ATP används för alla energikrävande processer i cellen.
  Hunden kan tillverka ATP ur fett, kolhydrater och protein.
  Om jag förstått saken rätt så kan en EPI hund inte spjälka och ta upp fett och därmed försvinner näringsämnet som skapar överlägset mest ATP per molekyl.
  Hundar kan inte smälta långa sockerkedjor (kolhydrater i form av polysackarider) men kan tillverka ATP av glukos- det ger dock mycket mindre ATP än fettet.
  Hunden kan också tillverka ATP ur protein men det är inte särskilt ekonomiskt och används därför normalt för att bygga ihop andra proteiner – byggstenar i hundens kropp.
  Baserat på detta hade jag valt ett lättsmält foder med högvärdigt protein men lågt fett för det kan hon ju ändå inte ta upp.
  Vad jag menar är att sjukdomen har gjort att Sessan får i sig betydligt mindre näring idag mot förut men hennes övriga liv är precis som vanligt. Om det är besvärligt att få in tillräckligt med näring så kanske man också måste begränsa det hon gör av med? Hon måste ta det lugnt för att få en chans att lagra energin – gör hon av med allt så blir det ongen viktökning- det räcker till det hon gör men inget mer.

 2. Säljer jättemycket av VOM og hundemat i butiken. De som går över på det går inte tillbaka till torrfoder. Några ger torrt en gång och färskt en gång. Bättre päls och de som behövt gå upp i vikt har gjort det. Men vet tyvärr ingen som har epi som äter så du får gärna informera mig hur det går.

 3. Tack Marie-Louise för svaret, mycket intressant detta med ATP, har jag aldrig hört talas om men en otroligt bra kunskap. Ett lättsmält foder med högvärdigt protein och lite fett är vad jag ska ta med mig när jag letar foder om jag nu byter, får väl dock ge det lite mer tid.

  Ja att hon ska ta det lite lugnare är ju också ett alternativ men vill ju samtidigt inte begränsa hennes hundliv heller, suck..inte lätt detta 😉

  Vi får väl prata mer om detta vid din nästa koll av tjejerna, måste väl snart vara dags för det?

  Ha det gott!

 4. Tack Helen för svaret! Ja det verkar vara ett uppskattat foder som är bra för hundarna och just denna TASTE skulle kunna funka för EPI-hundar. Jag får ge det lite mer tid men skulle jag byta till detta så lovar jag att informera dig 🙂

  Ha det gott!

 5. 🙂 ja det är väl hög tid för koll skulle jag tro och jag ska gärna berätta det jag vet om ATP .
  Beklagar om jag föreläste- har en tendens att göra det… :/

 6. Ingen fara, tog det inte som en föreläsning utan snarare som bra information om nåt som jag inte hade en aning om 🙂

  Tänkte väl det, ska kolla min kalender och återkomma till dig 🙂

 7. Jag ger Specific CID och då Emira både gillar det och håller bra vikt rekommenderar jag det såklart men hon får även lite högre dos Creon för visst får Zelda 20000? Emira får 25000 vet inte hur mkt skillnad det kan göra också? Kram

 8. Ja Kristina hade för mig det, är ju ett bra foder så jag får väl ha det i bakhuvudet. Vi fick en testa lite av veterinären men Zelda var inte så pigg på att äta det tyvärr men det kan ju ändra sig.
  Det stämmer, Zelda får 2 x 10 000 Creon till varje måltid men kanske hon behöver en starkare dos? Får kolla det med vet!

  Kram tbx

 9. Hej! Min schäfer äter Royal vet foder Gastro intestinal och Lypex kapslar och hon mår bra. Äter och håller vikten. Dock problem med pälsen och tappar mycket runt nos och ögonen. Hon är tre år och har haft diagnosen i ett år.