Tips inför en hundutställning!

Nu är jag absolut inget proffs på att ställa ut hund men efter snart 7 år i ringarna har man ju lärt sig en del och jag har även lärt mig jättemycket av Zeldas uppfödare Susanne på Kitune´s kennel. Så oavsett proffs eller ej, kanske mina små tips kan vara till nytta för någon som är på gång att äntra ringarna 🙂

  • Många undrar hur man ska vara klädd och så länge som du är s.k ”hel och ren” är det helt okej men tänk gärna på att inte ha samma färg på dina ben som på din hund.  Till exempel så är inte svarta byxor i kombination med en svart hund så bra, kan vara svårt för domaren då att urskilja vad som är människoben och hund ;).  Tänk också på att inte använda för stora ”flaxiga kläder”, det kan lätt ta fokus från hunden. Är dock ett plus om man klär sig i något med fickor på, förenklar förvaringen av godiset en hel del 🙂
  • Var ute i god tid på en utställning, gärna en timme innan beräknad start, (domare dömer ca 20 – 25 hundar i timmen), så att hunden får en chans att smälta alla intryck och så att du får en chans att se hur domaren vill ha det i ringen.
  • Ha ett extra gott godis i små bitar med dig och då gärna något som är mjukt i konsistensen, med andra ord ska det vara lätt att tugga och svälja för hunden. Och godiset ska vara ett sådant som hunden vanligtvis inte får, det ska ju locka lite extra om man säger så. Tänk dock på att inte mata hunden precis innan eller under tandvisningen samt undvik att framstå som en ”godisautomat”, belöna med måtta!! Och man kan gärna belöna med rösten också, något jag gör mycket, ja kanske lite för mycket ibland 😉
  • På en hundutställning så använder man ett utställningskoppel och de finns i många olika varianter. Kolla med din uppfödare vad som funkar bra för just din hund, kan ju skilja lite beroende på vilken ras det handlar om.
  • I en utställningsring så är allt ”vänstervridet” ;). Med andra ord, man har hunden på sin vänstra sida och går alltid i vänster varv!
  • Det finns en gyllene regel för oss som ställer ut hundar och den lyder: ”Man ska inte skymma hunden”, vilket betyder att jag som visar hunden ska undvika att gå emellan hunden och domaren.
  • När det så äntligen är dags för dig och din hund att äntra ringen så tänk gärna på att gå in ringen en bra bit ifrån domaren, till exempel på långsidan mitt emot domartältet. Detta för att ta tillvara alla möjligheter till att redan då visa upp din hund, istället för att stå vid sidan av ringen och bara ”kliva in”när det väl är dags.
  • Man ska inte/får inte prata med domaren, endast svara på tilltal men man kan alltid prata med ringsekreterarna om man undrar över något.
  • Avslutningsvis och egentligen det viktigaste, ha kul med din hund i ringen!! Oavsett vilken bedömning eller resultat man får så åker man ändå hem med den finaste pälsklingen av alla! 🙂

 

0181

Kategorier:Uncategorized