Bon appetit!

Och denna rubriken riktar sig helt och hållet till våra fyrbenta för det skulle ärligt talat förvåna mig väldigt mycket om någon husse eller matte tycker att detta ser smakligt ut? 😉

dsc_2704-2

Och vad är nu detta då? Jo, egenlagad hundmat på recept från duktiga Åsa Sjöberg på Humlebyns hundhälsa. Det var ju länge sedan jag var på hennes föreläsning om egengjord hundmat och blev riktigt taggad då men har faktiskt inte kommit till skott förrän nu, men som man säger, bättre sent än aldrig ;).

Så idag inhandlades alla ingredienser, eller alla och alla, det är faktiskt inte mycket som behövs för att tillaga ca 4 – 4,5 liter hundmat..

dsc_2702-2

Här kommer Åsas originalrecept på ovanstående, dock i lite större mängd, ca 8 – 9 l hundmat:

2 kg blandfärs
1 kg råris
8 rivna morötter
1/2 kg blodpudding
2 tärningar Knorr Hönsbuljong
4 L vatten

Blanda allt i en stor kastrull, typ en 10 L kastrull,  och koka på svag värme i ca 30 min. Låt det svalna och förvara i kyl i max 1 vecka eller frys in. För min del med tre lite större hundar som dagligen ska äta 2 – 5% av sin kroppsvikt är det ingen större risk att det hinner bli dåligt i kylen precis ;).

Så här beskriver Åsa  innehållet i ovanstående recept:

Näringsmässigt tillför blandfärsen protein och fett, alla B-vitaminerna, fosfor, kalium, selen och zink. Från råriset får man, förutom fibrer och lite protein, B-vitaminer, jod, magnesium, fosfor och natrium. Morötterna bidrar med fibrer, vitamin A och K samt B6, folat och kalium. Blodpuddingen innehåller protein, D-vitamin och massor med järn. Hönsbuljongen tillför bl.a. B12 som annars kan vara brist på i hundmaten, lite kalcium och magnesium finns även i buljongen.

När maten serveras (ett av målen på en dag) tillsätter jag en kaciumkälla typ äggskalspulver eller Hundapotekets Kalk. Det går också bra att hälla på en skvätt fil eller yoghurt.

Några gånger i vecka kan det vara bra att tillsätta en rå äggula. Vitan häller jag ut på en tallrik och kör 20 sekunder i micron och lägger sedan på maten. Då boostar man maten med vitaminer, mineraler och protein.

Laxolja, fiskolja eller rapsolja häller jag på maten vid ett tillfälle varje dag för att få med de nyttiga Omega 3 fettsyrorna samt vitamin E. Det enda som saknas här är vitamin C. Det avhjälps enkelt med lite nyponpulver. 

Proteinhalten är rätt låg runt 15% därför kan den här maten funka för hundar med njurproblem. Ge annars extra protein i bland, som ägget som jag beskrev ovan och rått kött.Naturtugg som torkade grisöron, tjurmuskel och vom kan tillför mer protein för det dagliga behovet.

Du måste inte tillsätta en massa för att hunden ska hålla sig frisk och må bra på den här maten, du bara optimerar förutsättningarna.

Läs gärna mer på Åsas hemsida här där hon frikostigt delar med sig av recept med mera…

Bildresultat för humlebyns hundhälsa

Tjejerna var mycket närgångna under tillagningen men jag vågade faktiskt inte riktigt lita på det, nej eurasiern är ju minst sagt känd för sin kräsenhet så detta kunde gå åt vilket håll som helst. Ja tänk, risken fanns ju att jag gjort allt i onödan men när det väl var dags för provsmakning så fanns ingen tvekan hos någon av dem, min hemlagade hundmat gick hem som attan 😉

dsc_2706-2

Och ett bättre betyg än detta kan knappast en matte till kräsna hundar få eller? 😉

dsc_2709-2

Min tanke med egengjord hundmat är att ha den som ett komplement till tjejernas vanliga torrfoder, kanske byta ut 1 mål om dagen till hemlagat. Det kanske kan stimulera aptiten så att Zelda kan lägga på sig lite och lugna ner hennes mage nu inför löpet. Hennes EPI blir ju tyvärr ofta sämre inför löp.  För Jills del, som förhoppningsvis ska bli mamma i vår någon gång, så är det ju inte fel att hon äter en varierad kost inför vad som komma ska ;).

Ha det gott alla!

Kategorier:Uncategorized