Tjejernas BPH!

Då var det dags för den utlovade redogörelsen av gårdagens BPH, ja det är ju bäst att man håller vad man lovar annars kanske ni inte fortsätter läsa min blogg men jag varnar redan nu för ett långt inlägg med mycket text så vi får väl se om ni orkar hela vägen? 😉

Som sagt, BPH stod på schemat igår och den hölls på Halmstad Hundarena i Skedala..

Ett ställe vi aldrig varit på innan men jisses vilken fin lokal att hålla till i som ni ser 🙂

Zelda var först ut att beskrivas och här har ni hennes sammanfattande BPH på papper 🙂

BPH Zelda

Ni som känner Zelda vet ju att hon inte direkt är så rastypisk i sitt sätt och det visade sig ganska bra. I första momentet inte vidare glad i främmande människor men däremot helt trygg. Inget som helst intresse av att leka som ni ser, ja varför leka med någon som man inte känner även om testledaren verkligen gjorde sitt bästa men det hela slutade i ett gapskratt istället :D. Momentet med matintresse var väl också sådär, hon jobbade inte speciellt mycket för att få tag i maten.  Överraskningsmomentet när helt plötsligt en otäck gubbe fälls upp fixade hon också väldigt bra och likaså momentet med den skramlande lådan, klart hon reagerade med att hoppa till men hon hade inga som helst problem med att övervinna detta och var snabbt framme och kollade läget :). I momentet med den främmande personen iklädd stor hatt, svarta solglasögon samt stor regnkappa var hon den som helt klart skällde mest av tjejerna, lite förvånande eftersom hon nästan aldrig annars skäller men det var det enda hon gjorde. Stod helt stilla ett par meter framför oss och skällde på den hemska personen ända tills den vände sig om. När jag sedan ställde mig framför den hemska och hon tog av sig all förklädnad så var inte Zelda sen med att komma fram och hälsa och till och med pussas :). Efter detta var det dags för momentet med otäckt underlag, ett plast-tak som man skulle gå över och även där var hon som synes helt trygg. Till sist var vi framme vid skottet, ett moment som är valfritt och som jag valde bort på Jill & Tindra eftersom jag vet att de är känsliga för det. Men Zelda hoppade bara till vid första skottet och när det andra kom så valde hon att sätta sig och kissa, något som framkallade lite skratt detta också, med andra ord totalt trygg i detta också :). Då var Zelda färdig och vi fick en liten utvärdering av hennes prestation av beskrivaren Ken och han sa att ”det är synd och skam att du inte kan avla på denna tik. Inte nog med att hon är väldigt vacker, hon har ett fantastisk temperament också” . Men såklart spelar det in att hon är 6,5 år, hon har ju varit med om mycket som som Ken sa vilket ger en helt annan trygghet än hos en yngre hund. Så i mitt tyckte gick Zeldas beskrivning som förväntat, jag vet ju att hon är en väldigt trygg tjej på alla sätt så det enda som förvånade i beskrivningen var egentligen att hon faktiskt kan skälla och det rejält också ;).

Hund nummer två var Jill och det hela började väl inte så bra, vi hade stora bekymmer med att hitta hennes chip, ja det tog säkert närmare 20 minuter innan det till slut hittades och då fram på halsen? Ja sist satt det vid skuldran så det har bevisligen vandrat en bit ;). Men med chippet hittat så fick hon till slut starta..

BPH Jill1

Jill är ju mer rastypisk än Zelda och det visade sig snart och i första momentet visade hon inget som helst intresse för främmande men var trygg i att följa med dem iallafall. Föremålsleken i moment två var inte alls intressant det heller som synes, hon ville inte leka med vem som helst hon heller ;). Inget som helst intresse för maten utan tog sig istället en liten tur runt i lokalen. Moment 4 med den otäckta gubben som fälls upp gjorde henne rejält överraskad med inte direkt rädd utan hon valde att lägga sig ner och titta på den och oss länge och väl innan hon gick fram och nosade av den. Även momentet med skrammel gav i stort samma resultat dock gick hon inte och la sig denna gång men det tog hon igen i nästa moment med den närmande främmande personen. Tittade länge och gav nåt enstaka litet skall ifrån sig innan hon även denna gång valde att lägga sig sig ner och istället titta på. Jill pussade dock inte den främmande personen efteråt utan nöjde sig med att nosa lite istället. Sista momentet för Jill var underlag eftersom jag valde bort skottet på henne och det var lite läskigt, var väl inte jättesugen på att gå på detta men följde med även om hon hade riktigt bråttom av ;). Då var hennes beskrivning klar och sammanfattningen beskrivaren Ken gav var att denna charmiga egensinniga tjej var betydligt mer rastypisk än Zelda, nähä? ;), och att han uppfattade henne som om att hon tyckte att hela denna grejen var fullständigt onödig. En aktivitet som hon helt klart kunde varit utan, finns mycket roligare sätt att tillbringa en lördag i hennes tycke ;). Och det speglar sig definitivt i resultatet som han sa, nollor på ”trygg” i de olika momenten behöver inte spegla att hon är otrygg i sig själv utan kan lika gärna tyda på ett totalt ointresse av denna grej, något som jag tror betydligt mer på då jag inte alls uppfattar henne som en otrygg hund utan snarare som en tjej som definitivt vet vad hon vill och inte vill och har damen bestämt sig för nåt så är hon minsann inte lätt att ändra på ;). Dock tyckte Ken att hon skulle må bra av lite mer självsäkerhet men han trodde att det lite hör ihop med att hon är den yngsta och därmed också den lägst i rang i flocken.

Sist ut var vår lilla toka, Tindra alltså..

BPH Tindra1

..och även hon reagerade i stort sett detsamma som de andra två på detta med främmande person och även matintresset, dock försökte hon mer vid lådorna till skillnad från Jill ;). Överraskningsmomentet med otäcka gubben gav resultatet att hon for iväg som skjuten ur en kanon men efter mycket lock & pock samt med husses stöd så tog hon kontakt med den otäcka gubben om än med en viss skepsis och även med momentet med skrammel så tog det lite tid men denna gång så blev hon inte så överraskad. Den närmande personen stod på tur och även Tindra skällde inte som förväntat, dock använde hon hela linans längd för att hålla avståndet till denna otäcka person. Men även om personen var otäck så vågade hon sig fram efteråt och ta lite kontakt men då när all utstyrsel av bortplockad ;). Momentet med läskigt underlag fixande hon bra, följde snällt med även om hon brått av hon också, precis som Jill :). Och då var alla moment avklarade eftersom jag valde bort skottet även på Tindra och beskrivarens sammanfattning löd, mycket trevlig hund på alla sätt men hon har lite svårt att komma över sin rädsla när det hänt nåt och detta var inget nytt för mig, stämmer bra in på vår lilla toka dock tror jag att hon reagerade lite mer än vad hon skulle ha gjort om det inte vore så att hon snart ska börja löpa. Något som jag  av erfarenhet vet att det gör henne betydligt mer ”spökig” än vanligt 🙂

Så summa summarum så tycker jag att detta BPH stämmer i det stora hela rätt bra in på våra tjejer, dock får man ta dagsform, löp, intresse m.m i resultatet, finns ju som Ken sa stora variationer både mellan raser och även inom samma ras. Men jag ångrar definitivt inte att vi gjorde detta, mycket roligt och framför allt intressant 🙂

Och om ni nu har orkat läsa ända hit så tackar jag för det och önskar er alla en fortsatt trevlig kväll 🙂

Ha det gott alla!

Kategorier:Uncategorized