Föreläsning om hemmakok till hund!

Igår var det återigen en gratis föreläsning på mitt jobb, alltså UPH, och denna gång gästades vi av Åsa Sjöberg på Humlebyns Hundhälsa som föreläste om att laga egen hundmat, alltså hemmakok till hund :). Åsa är legitimerad biomedicinsk analytiker, har en mycket stor kunskap i tarmfysiologi och funktion samt läkemedels- och näringsupptag via mage och tarm samt även en fördjupad kunskap i sjukdomsfarmakologi och farmakokinetik och näringslära.

DSC_1686 (2)

Ja det var ingen tvekan om att hon kunde sina saker och gav oss en mycket bra inblick i detta ämne och jag måste säga att visst fick man sig ett antal tankeställare, ja kanske är inte den kommersiella hundmaten den bästa alla gånger? Till exempel det här med att tyda en innehållsförteckning, det är inte alltid så bra som det ser ut. Man har ju fått lära sig att det som står först är det som påsen innehåller mest av men här ska man se upp och läsa igen för hundmatsföretagen har kommit på att man kan dela upp ingredienser, till exempel majs, i många olika namn och därigenom dölja den verkliga mängden. Så kanske kött står som nummer ett på påsen men läser man lite längre så innehåller det också majs i en mängd olika former men det är fortfarande majs och slår man ihop alla ”majsnamn” så blir det istället nummer ett på påsen, kanske inte riktigt det man tänkt sig ge sin hund?? En annan intressant sak var det med kolhydrater och då med tanke på att Zelda har EPI. Kolhydrater omvandlas ju till socker i matsäcken och ju mer kolhydrater fodret innehåller desto mer får bukspottskörteln, eller rättare sagt ”de langerhanska öarna i bukspottskörtlen,  jobba för att producera insulin som ska sänka sockernivån i blodet. Och har man som jag en hund med EPI så vill man ju definitivt inte anstränga bukspottskörtelns funktioner mer än nödvändigt, definitivt något att tänka på!

Ja detta var bara några exempel i mängden på vad Åsa berättade om men såklart handlade det mest om varför man ska koka sin egen hundmat?

DSC_1687 (2)

Och hur ser fördelning av ingredienser ut?

DSC_1688 (2)

Åsa gav oss även några recept men de gick inte att fota, ni ser ju själva att alla foton är av mindre bra kvalité men ändå hyfsat läsbara men recepten funkade inte alls att fota men klicka på denna länken ”Vetenskap” så hittar ni dem där 🙂

Visst blev jag allt inspirerad att testa detta och det kanske jag gör men tänker då mjukstarta med 123-metoden..

DSC_1692 (2)

..och att ”boosta” tjejernas torrfoder 🙂

DSC_1693 (2)

Och avslutningsvis så bjöd Åsa oss på lite olika tips som kan vara jättebra att ha med sig i vardagen med sin hund 🙂

DSC_1694 (2)

Som sagt, en jättebra föreläsning som gav så mycket mer än vad jag kan återberätta här så jag rekommenderar er verkligen att titta in på Humlebyns Hundhälsa och läsa mer, det ska jag iallafall 😉

Ha det gott alla!

Kategorier:Uncategorized

2 svar »

  1. Intressant läsning! Jag skulle gärna laga egen hundmat, det är ju inga konstiga ingredienser. Det svåra är ju hur mycket man ska ge hunden varje dag, både för mycket och för lite kan ju ge svåra konsekvenser.

  2. Ja det var verkligen en intressant föreläsning och tankeväckande. Men gå in på Humlebyns.se så hittar du all information du kan behöva om att laga egen hundmat 🙂