Zeldas ”lilla” EPI-apotek

Efter ett rejält skov på ett par veckor för Zelda med en urkass mage och viktnedgång var goda råd dyra så efter flera bra tips på EPI-sidan på facebook, tack till er ❤ , lite research samt ett snack med min veterinär så införskaffades en hel del tillskott till Zelda och glädjande nog så hjälpte det, en kanonbra mage samt en viktuppgång på 0,5 kg på två veckor!! 😀 😀

Och eftersom det visade sig att det fanns en hel del hjälpmedel till EPI-hundar och deras magar så tänkte jag att detta måste jag dela med mig av, kanske det är till hjälp för någon av er därute?  Så varsågoda, här kommer vårat ”lilla” apotek här hemma 🙂

DSC_1954 (2)

  • Laxolja: för de goda fetternas skull. Eftersom våra EPI-hundar ska leva ett fettsnålt liv så finns risken att man missar de goda fetterna i bara farten så ett tillskott av lax/linfrö-olja är inte fel.
  • Lypex: enzymet som Zelda behöver för att bryta ner maten, 1 kapsel per måltid. Samma som Creon, skillnaden är att Lypex är tillverkat endast för hundar till skillnad från Creon som är en ”människomedicin”. Dock kan båda fungera precis lika bra men vi bytte på grund av att Zelda hade problem med att gå upp i vikt.
  • Behepan 1 mg: B12-tabletter som Zelda får 1 styck varannan dag. Det har hela tiden hållit hennes b12-värden höga så för oss fungerar det kanon.
  • Caninkur: 1 styck tablett vid totalt mag-ras. Mycket effektivt och vänder snabbt tillbaka magen, betydligt effektivare än Fortiflora enligt min erfarenhet.
  • Ranitidin: 1 mg per kilo kroppsvikt vid behov morgon och kväll för att motverka för sur magsaft, något som kan leda till att Lypex/Creon förstörs innan det hinner göra nytta. Jag ger Zelda detta vid bullrig mage, småkräkningar eller när hon intensivt slickar sina tassar, något som för henne  brukar vara symtom på att hennes magsaft är lite för sur.
  • Stomax: ett kosttillskott som jag nu ger kontinuerligt morgon och kväll för att upprätthålla en bra mag- och tarmflora hos Zelda. Detta är även ett medel som enligt tillverkarna passar speciellt bra för hundar med EPI (kronisk exokrin pankreas insufficiens), och så här skriver de på sin hemsida: När det gäller kronisk pankreatit så är det inga problem att ge Stomax. Vid kronisk Pankreatit har det skett en ärrbildning på bukspottskörteln vilket nedsätter enzymproduktionen. Då krävs det ett tillskott av enzymer. Stomax stimulerar produktionen av enzymer i bukspottskörteln, vilket också är anledningen till att det är en bra produkt vid kronisk pankreatitisk insufficiens.  Stomax är en mycket komplett produkt och lindrar effektivt många av symtomen vid problem med dålig matsmältning, den ökar tillväxten av de goda bakterierna som redan finns i magen utan att behöva tillsätta externa bakterier.   Det är alltså inte farligt att ge Stomax vid kronisk pankreatit, men det är inget botemedel!!

Så där har ni våra tips & trix, en uppsättning som kanske är lite omfattande men så länge som det fungerar så är det ingen tvekan om att vi kör på i samma spår :). Hoppas min nya kunskap kanske kan vara till nytta för någon av er därute samt än en gång; stort tack för alla tips och ideér jag fått, ingen nämnd ingen glömd ❤

Ha det gott alla!

Kategorier:Uncategorized

1 svar »