Påtvingat foderbyte!

Tyvärr har vi tvingats till att göra ett foderbyte på Zelda då hon inte har fungerat så bra på Taste Of The Wild på sistone. För er som inte vet så har Zelda EPI, exokrin pankreas insufficiens, vilket innebär att hennes bukspottskörtel inte i tillräcklig mängd producerar de enzym som behövs för att bryta ned maten. Sjukdomen är kronisk och hunden blir aldrig frisk men det finns sätt att behandla så att hunden kan leva normalt med sjukdomen. Genom att till varje måltid tillsätta de enzymer, i Zeldas fall Lypex,  som saknas kan hunden tillgodose sig maten igen och leva som vanligt.Men denna sjukdom ställer höga krav på foder som till exempel spannmålsfritt/glutenfritt, låg fetthalt samt hög smältbarhet och länge fungerade Taste Of The Wild kanonbra trots att den har en fetthalt på 15%. Men den senaste tiden så har inte ”nummer två” varit bra alls utan vi var tillbaka på ”koblaffor” igen samt såklart även en viss viktnedgång som ett direkt resultat av detta :(. Dock inget ras i vikt utan denna gång kan man ju detta och var snabb att sätta in motåtgärder och då i form av ett foderbyte till ett med lägre fetthalt och efter ett misslyckat försök med Cenaturion föll valet på Happy Dog´s Supreme-serie och då sorten Nya Zeeland..
21775_PLA_rgb_Happy_Dog_Supreme_Sensible_Neuseeland_12_5_kg_2
  • Särskilt mag- och tarmvänligt.
  • Med 21 % lamm och äkta nyzeeländsk mussla.
  • Glutenfria ingredienser.
  • Även för känsliga hundar.
  • 12 % råfett/21 % råprotein.
  • 239 kr/4 kg, 615 kr/12,5 kg, 2 x 12,5 kg 1107 kr.

Dock finns det i denna serie ett flertal sorter som ser ut att kunna fungera för en EPI-hund eftersom de antingen är gluten/spannmålsfria samt har en ”lagom” EPI- fetthalt. Jag valde dock Nya Zeeland eftersom det ska vara särskilt mag- och tarmvänligt och detta blev en hit direkt, Zeldas ”nummer två” ändrade genast form till korvar igen och en stor sten föll i och med detta från mina axlar!!

Jag misstänker att Zeldas bukspottskörtel har blivit lite sämre med tid och ålder och därför inte klarade Taste Of The Wild längre, lite synd för det är ett mycket bra foder för de flesta EPI-hundar, dock inte för alla eftersom denna sjukdomen är mycket individuell och jag fick även ytterligare ett bevis på detta i lördags. Det är inte bara Zelda som fungerar ypperligt på Nya Zeeland, jag fick då ett samtal ifrån en överlycklig matte som efter en lång tids tragglande med foder till sin EPI-hund äntligen fick se ”nummer två” i form korvar igen och detta efter ett foderbyte till Happy Dog´s Nya Zeeland :D. Det är en härlig känsla när man kan hjälpa till och man gläds minst lika mycket som matte/husse när ”nummer två” har sin rätta form och färg. Kalla mig gärna bajspolis och mycket av denna text för bokstavligt talat skitsnack 😉 men det är dagens sanning, finns inte mycket som slår den härliga synen av en korrekt ”nummer två” från sessan min ❤

2016-08-18 00.06.29

Kategorier:Uncategorized

3 svar »