Zeldas veterinärbesök & WeNzyme-nytt!

Igår så var vi hos vår goa veterinär Anna Wendel för diskussion kring Zeldas EPI men också för kontroll och blodprovstagning. Även vikt togs och det var inget roligt, sessan har tappat en hel del och väger nu bara 17,3 kg 😦 . Ledsamt men samtidigt är hon fortfarande pigg och glad så troligtvis mår hon trots viktnedgång ändå bra ❤

dsc_00399

Vi gick igenom hennes medicinering samt olika tillskott och där fanns inget för Anna att anmärka på. Jag har tydligen full koll på hur jag ska hantera hennes sjukdom även om man faktiskt tvivlar ibland 😉 . Troligtvis så är detta ett skov som har förvärrats av ett stundande löp. Men vi har ändå skickat iväg massor med blodprover för att kontrollera allt ifrån B12-värde till anaplasma men de svaren tar ju sin lilla tid.  Så tills dess fick jag med mig några tips, att testa Psylliumfrön för att lugna ner hennes mage, fortsätta med Stomax men det bästa rådet var nog det att jag skulle ringa distributören för WeNyzyme och rådgöra.

Sagt och gjort, jag ringde upp veterinär Bengt på BHVet på vägen hem och det gav faktiskt en hel del. Jag förklarade för honom att Zelda har blivit sämre efter bytet från Lypex och att hon inte är ensam om detta, flera eurasier har samma bekymmer. Jag frågade om doseringen och den som står på burken är enligt honom en mini-dosering. Man får testa sig fram för, som vi alla vet, är ju EPI en väldigt individuell sjukdom, och behovet av enzymer är olika. Så hans rekommendation löd; på med ”bajspolis-kostymen” igen och moderera mängden WeNyzyme efter konsistens. För mycket enzymer leder INTE till lös avföring och man ser effekten av enzymintaget inom en dag. En maxdos av WeNyzyme per måltid är ett rågat mått, mer ska inte behövas”  

155377790-origpic-9b47bb

Detta var nyheter för mig för jag har, tydligen felaktigt, fått höra att för mycket enzymer också ger lös mage men så ska inte fallet vara.  Så denna nyhet kändes riktigt bra för nu behöver jag inte längre fundera på om en lös avföring är ett resultat av att jag gett för lite eller för mycket enzym. En nyhet som i mitt tycke förenklar doseringen markant, och ursäkta alla känsliga läsare, men här ser ni senaste resultatet av ett enzymintag på 3/4-delars mått och det kan man minsann inte klaga på 😉 😀

DSC_0767 (1)

Hoppas detta inlägg kanske kan vara till lite hjälp för er som tragglar med övergången från Lypex till WeNyzyme! För min del känns det iallafall betydligt mer hoppfullt nu 🙂

 

Ha det gott alla!

 

Kategorier:Uncategorized

2 svar »

  1. Ååååh hoppas att hon snart mår bra igen. Tänk om man kunde överföra lite kg från min ”köttbulle!” till din Zelda ❤ Vi hade mer än gärna delat med oss.
    Kramizar till er alla ❤